Elsősegélynyújtási ismeretek

Idegentest a fülben

A hallójáratba került idegentestet a felnőttek általában azonnal érzékelik, míg gyermekek esetén olykor figyelmen kívül marad. Az idegentest okozhat fájdalmat, viszketést, fertőzést, halláscsökkenést, akár halláskárosodást is (1). 

Ellátás:

Ne nyúljon a hallójáratba fogpiszkálóval, fültisztítóval és semmilyen egyéb eszközzel! Ezzel csak beljebb tolhatja a testet, ezzel fájdalmat vagy akár sérülést okozva.

Amennyiben a test jól látható, távolítsa el azt csipesz segítségével! Az eltávolítás során hajtsa oldalra a bajbajutott fejét, kihasználva a gravitáció segítségét. 

Ha a hallójáratba rovar került (vagy egyéb kisebb állat) a fejet lefelé fordítva próbálja kirázni. Amennyiben ez sikertelen, fordítsa felfelé az érintett fület, majd öntsön bele testhőmérsékletű ásványi olajat, olivaolajat vagy babaolajat. Ha ezt követően lefelé fordítja a hallójáratot, a rovar a gravitáció segítségével kicsúszik a fülből. Ha eredménytelen, az olaj segítségével próbálja megfullasztani az állatot. A leírt módszer gyermekek esetén nem alkalmazható! 

Idegentest eltávolítása során próbálkozhat a hallójárat, kíméletes, vizes öblítésével (1).

Szerző:

Szerző: Varga Gergely, szakmai lektor: Marsi Zoltán

Források: