Elsősegélynyújtási ismeretek

Mellkasi fájdalom

4zpT1RKOiMKA8UVBPxJPWox8foRSoBC4ybxCa3IL.jpeg

A hazai lakosság 54%-a szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a stressz a fő kiváltók. A szív a keringési rendszer központi szerve, amelynek feladata a szervezetben zajló vérkeringés fenntartása. Ehhez saját ingerképző rendszerrel, illetve érhálózattal rendelkezik. A szívet vérrel ellátó ereket koszorúereknek nevezzük, melyeknek megbetegedése súlyos következményekkel járhat. A szív saját vérellátását biztosító erek, a koszorúerek beszűkülése (angina pectoris), illetve elzáródása (infarktus) hasonló tünetekkel jár, a két kórkép megkülönböztetése nem laikus feladata. Az ismert anginás beteg tünetei leggyakrabban fizikai terhelés, illetve stressz következtében jelentkeznek, a tünetek gyógyszer alkalmazását követően néhány percen belül megszűnnek. 

Tünetek:

A szív eredetű mellkasi fájdalom tünetei:

  • Fájdalom a mellkasban (2), amely átterjedhet a felső végtagokra, az állkapocsra (2), a nyakra (1) és a hátra (1).
  • Jelentkezhet légszomj (1,2), fáradtság (2), mellkasi nyomásérzés (1), szédülés (1), verejtékezés (1).
  • Nők esetében az előzőektől eltérő tünetek is jelentkezhetnek, így pl.: hányinger (1), illetve hasi fájdalom (1). 

Ellátás:

1. Nyugtassa meg és helyezze nyugalomba!

2. Kérdezzen rá ismert betegségére!

3. Infarktus esetén hívjon mielőbb mentőt (112)!

További teendők:

Ha a bajbajutott ingerekre nem reagál vizsgálja meg a légzését! Eszméletlen betegnek biztosítson szabad légutat stabil oldalfektetéssel. Légzés hiányában kezdjen újraélesztést! 

Angina pectoris alkalmával, ha a segélynyújtó rendelkezik ilyen irányú képzettséggel ő maga is adagolhatja a nitrát alapú gyógyszert (3). 

Infarktus gyanúja esetén alkalmazható Aspirin (150-300 mg), orális úton, amennyiben az érintett nem allergiás rá (3).

Meglazítható a bajbajutott ruházata, biztosítható friss levegő (4). Képesítés függvényében oxigén is adagolható, figyelembe véve az adott ország törvényeit (3). 

Szerző:

Szerző: Pávó Mihály, szakmai lektor: Marsi Zoltán

Források:

1. Mayoclinic
2. SJA
3. IFRC
4. EOKTA

- Nikolaou NI and Arntz H-R, Bellou: European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2015,Section 8. Initial management of acute coronary syndromes in Resuscitation. 95, 264–277, 2015.
- Zideman DA, De Buck Emmy DJ and Singletary Eunice M. et al: European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2015, Section 9. First aid in Resuscitation. 95, 278–287, 2015.