Elsősegélynyújtási ismeretek

Újraélesztés (felnőtt)

bls4bb.jpg

Európában - így hatánkban is - vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek (1), az összhalálozás mintegy 54%-át teszik ki. Ezen halálokok egyike a hirtelen szívhalál, amely hátterében tulajdonképpen egy ingerületvezetési zavar áll (leggyakrabban), azon belül is az ún. kamrafibrilláció. Ennek során a szív remegésbe kezd, tehát nem áll le, azonban a remegés során pumpa funkcióját képtelen ellátni, tehát a keringés megáll. 

Ezen keringési zavar helyreállításának leghatékonyabb módja a defibrillátor alkalmazása, azonban a legtöbb esetben nem áll rendelkezésre azonnal újraélesztő készülék, így a keringést és a légzést pótolni kell. Ennek módját laikus újraélesztésnek nevezzük. Szinonim kifejezései és rövidítései: komplex újraélesztés, Basic Life Support (BLS), cardiopulmonáris resuscitation (CPR), resuscitatio, reanimáció.

Az újraélesztési protokoll a rendelkezésre álló statisztikai adatok, illetve az egészségügyi eszközfejlesztés tükrében általában 5 évenként frissül. Legutóbb 2015 októberében publikálta az Európai Újraélesztési Társaság (European Resuscitation Council - ERC).

 

Túlélési lánc

tulelesi.jpg

A túlélési lánc összefoglalja azon tevékenységeket, melyek meghatározzák a hosszútávú túlélést. (1)

A túlélési lánc elemei:

1. Korai felismerés és segélyhívás
A reakcióképtelenség és a légzéshiány megállapítását és a mielőbbi mentőhívást foglalja magában. (1)

2. Korai laikus újraélesztés (BLS)
A keringésmegállás után azonnal megkezdett laikus újraélesztés megkétszerezheti, illetve megnégyszerezheti a túlélés esélyét.(1)

3. Korai defibrillálás
A keringésmegállás után 3-5 percen belül végzett defibrilláció 50-70%-os túlélést eredményezhet. (1)

4. Korai emeltszintű újraélesztés (ALS)
Ez tartalmazza többek közt az emeltszintű légútbiztosítást és gyógyszeres terápiát. (1)

 

A laikus újraélesztés lépései (Basic Life Support - BLS) az ERC 2015 irányelvei alapján

0. Biztonság

Győződjön meg a saját, a jelenlévők és a bajbajutott biztonságáról!

 

bls0.jpg

1. Szólítsa meg, és ezzel egy időben vállainál rázza meg a beteget!

Ha a bajbajutott reagál, az általános betegvizsgálat szabályait kövesse!

Ha a bajbajutott NEM reagál végezzen légzésvizsgálatot (ld. 2. pont)!

bls1.jpg

COVID-19 protokoll: takarja le a bajbajutott légzőnyílásait egy kendővel! (2)

bls1C.jpg

2. Vizsgálja a légzést!

Hajtsa hátra a bajbajutott fejét a hajas fejbőr találkozásánál és az állánál megfogva! Fülét tegye a sérült orra elé, így hallja a légzőmozgásokat, érzi arcán, illetve szemével figyelje a mellkas mozgását! Ezt a vizsgálatot hármas érzékelésnek hívjuk (érzem, látom, hallom). A vizsgálatot 10 másodpercig végezze! Ha ez idő alatt nincs minimum két légzőmozgás hívjon vagy hívasson haladéktalanul mentőt!

Abban az esetben, ha fennáll a légúti akadály gyanúja (pl. a sérült az étteremben fekszik), keressen légúti akadályt!

A pulzus tapintásával (pl.: nyaki ütőér / a. carotis) a keringésmegállás nem ítélhető meg biztonsággal. (1)

A keringésmegállások kb. 40%-ában jelentkezik ún. agonális légzés ("gaspolás", terminális légzés). (1) 
Ennek jelei: hangos, horkoló, látványosan ritka légvétel. 
Ez jelentősen megnehezíti a légzéshiány megállapítását, az újraélesztés oktatások során lehetőség szerint fel kell rá hívni a tanulók figelmét! (1)

Görcstevékenység esetén is gondolni kell a keringésmegállás lehetőségére! (1)

bls2.jpg

COVID-19 protokoll: Ne hajoljon a beteg légzőnyílása közelébe! (2)
Távolabbról vizsgálja a mellkas mozgását! 

bls2C.jpg

COVID-19 protokoll:  Helyezze a tenyerét a bajbajutott hasára, így vizsgálja a légzését! 

bls2cc.jpg

3. Hívjon segítséget (112)!

Optimális esetben a helyszínen lévő másik segélynyújtóval hívasson vagy, ha nincs jelen másik segítő hívjon mentőt! Tájékoztassa a mentőket, hogy megkezdett újraélesztéshez kér mentőt, kérdezze meg, van-e a közelben automata/félautomata defibrillátor.

Az ERC 2015-ös ajánlása nagy hangsúlyt fektet a laikus elsősegélynyújtó és a mentésirányítás közötti együttműködésre. A mentésirányítónak fontos szerepe van a keringésmegállás korai felismerésében, a telefonos újraélesztés megkezdésében és a defibrillátor használatában. (1)

Mentésirányító által koordinált újraélesztésnél felnőtt esetében csak mellkaskompressziók, gyermekek esetében lélegeztetéssel kiegészített mellkaskompressziók végzésére bíztatja a bejelentőt.(1)

bls3.jpg

4. Kezdje el a mellkaskompressziót (lenyomást)!

Térdeljen a beteg mellkasa mellé! (1)

Két kézfejét ujjainál kulcsolja át, alul lévő tenyerének párnás részét (kéztő) helyezze a mellkas közepére. (1)

bls4.jpg

A lenyomásokat a mellkas középvonalában, annak alsó felén végezze! (1)

A lenyomások mélysége 5, legfeljebb 6 cm legyen (átlagos felnőtt esetén).(1)

A lenyomások üteme 100-120/perc legyen.(1)

bls4b.jpg

A lenyomások során karjai és combjai legyenek merőlegesek a talajra! (1)

Minden lenyomást követően engedje teljesen fel a mellkast (ne támaszkodjon, ne nehezedjen rá)! (1)

A lenyomás:felengedés aránya 1:1 legyen. (1)

A mellkaskompressziókat kemény talajon végezze! (1)

Egyszerre 30 lenyomást végezzen! (1)

COVID-19 protokoll: Ha még nem tette meg, takarja a bajbajutott légzőnyílásait egy kendővel! (2)

bls4bb.jpg

5. Végezzen két befújást!

Amennyiben tanulta, járatos, van gyakorlata végezzen két befújást. A bajbajutott fejét hajtsa hátra, orrát fogja be, majd egy normál légvételnyi (tehát nem erőltetett mennyiségű, 500-600 ml) levegőt fújjon a beteg szájába.

A befújást követően arcát fordítsa a sérült mellkasa felé, nézze annak süllyedését, illetve vegyen friss levegőt, majd fújjon be még egyet.

Egy befújás 1 másodpercig tartson. (1)

A két befújás maximum 10 másodpercet vegyen igénybe, hosszabb időre ne szakítsa meg a mellkasi lenyomásokat! (1)

A legtöbb, nem keringési eredetű hirtelen keringésmegállás hátterében légzési elégtelenség (vízbe fulladás és asphyxia) áll. Ilyen esetekben mind a mellkaskompressziónak, mind a lélegeztetésnek kiemelt szerepe van a sikeres újraélesztésben.(1)

Felnőtt keringésmegállás esetén a legvalószínűbb a szív eredetű ok. Ilyen esetben a keringésmegállás pillanatától számítva még néhány percig megfelelő a szervezet oxigén ellátottsága. Ezért ajánljuk, hogy felnőtteknél a hangsúly a mellkaskompresszió mihamarabbi megkezdésén legyen a lélegeztetés helyett.(1)

Kiegészítés: az irányelv egyértelműen kiemeli, hogy a befújásos lélegeztetésnek jelentősége van, az nem hagyható el! Amennyiben a segélynyújtó tanulta azt szimulációs babán végezzen befújásokat is. A protokoll a szájból szájba történő lélegeztetést ajánlja, a szájból orrba történő befújás háttérbe szorult.

COVID-19 protokoll: Ne alkalmazzon befújásos lélegeztetést! (2)
Végezzen folyamatosan mellkasi lenyomásokat! (3)
(Csecsemő), gyermek és (rokon/egyháztartásban élő) esetén továbbra is javasolt a befújásos lélegeztetés. (3)
Feltételezve, hogy az esetleges fertőzés kisebb kockzattal jár, mint a gyermek elvesztése. 

bls5.jpg

6. Folytassa az újraélesztést!

30 mellkasi lenyomást 2 befújás kövessen. 30:2

Az újraélesztés az alábbi esetekben fejezhető be:

  1. Megérkeztek a mentők (2)
  2. A keringés jelei tapasztalhatók (2)
  3. A segélynyújtó kifáradt (2)

Defibrillátor használata

A külső automata/félautomata defibrilltorok (AED) biztonságos és megbízható eszközöknek bizonyultak olyan laikusok kezében is, akik egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig tanultak újraélesztést. AED használattal megvalósítható a korai defibrillálás még a mentő kiérkezése előtt. Segélynyújtóknak javasolt a folyamatos mellkasi kompresszió kivitelezése (a lehető legrövidebb megszakítással) az AED felhelyezése alatt is. A legtöbb AED 8 éves kor felett alkalmazható. A 1 és 8 éves kor között speciális gyermek elektróda használata javasolt – amennyiben az rendelkezésre áll. (1)

Fontos, hogy a segélynyújtók figyeljenek az AED hangutasításaira és azokra azonnal reagáljanak (különösen fontos a mellkaskompresszió újrakezdése). A mellkaskompressziók hatékonyságát mérő (AED-be épített) eszközök valós idejű visszajelzést adhatnak a segélynyújtónak (pl. „nyomja gyorsabban / mélyebben”). (1)

bls6.jpg

COVID-19 protokoll: Ha megérkezett a defibrillátor a segítő kapcsolja be és kövesse a hangutasításokat. Törekedjenek a 2 méteres távolság tartására! (2)

bls6b.jpg


Egyéb

A mellkaskompresszió hatékonyságát visszajelző eszközök (compression feedback devices) haszámalat abban az esetben javasolt, ha már van gyakorlata ezekben. (1) Amennyiben nincs gyakorlata, ennek elsajátítására ne fektessen hangsúlyt, mert vizsgálatok szerint lényegesen nem javítják a mellkasi lenyomások hatékonyságának mértékét. 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nincs kellő bizonyíték arra, hogy a csak mellkasi kompresszióval (compression-only CPR) végzett újraélesztések eredményesebbek, mint a befújásos lélegeztetéssel kombináltak. (1) Ezért minden olyan esetben, amikor képzett segélynyújtó (aki szimulációs fantomon gyakorolta a befújásos lélegeztetést) végzi az újraélesztést, lehetőség szerint végezzen lélegeztetést. (1) Ez különösen fontos csecsemők és kisgyermekek esetén. (1)

Szerző:

Szerző: Marsi Zoltán

Fénykép: Bánó Eszter, Pávó Mihály

Források: